Ενήλικη ακμή: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ενήλικη ακμή

Έχουμε συνδέσει την ακμή με τα ταραγμένα χρόνια της εφηβείας μας, αλλά στην πραγματικότητα η ακμή των ενηλίκων είναι πιο συχνή, από ό,τι πιστεύουν γενικά οι άνθρωποι. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στα 40 ή στα 50!

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι ένα ξέσπασμα από σπυράκια, βλατίδες και φλύκταινες. Ένα σπυράκι σχηματίζεται από μια συλλογή σμήγματος, δέρματος και κερατίνης που κολλούν σε ένα θύλακα της τρίχας. Όταν είναι μαύρα στίγματα, είναι κλειστοί φαγέσωρες και όταν είναι λευκά στίγματα, είναι ανοικτοί φαγέσωρες. Οι ανοικτοί φαγέσωρες μπορεί να προκαλέσουν ρήξη στα τοιχώματα του θύλακα της τρίχας – και αυτό προκαλεί την ερυθρότητα, ερεθισμό, φλεγμονή και μόλυνση που συνδέουμε με την ακμή.

Είναι πιο συχνή στο πρόσωπο, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο λαιμό, την πλάτη, τους ώμους και τα μπράτσα. Μπορεί να είναι ενοχλητικό και οδυνηρό για τους πάσχοντες, ανεξάρτητα από την ηλικία. Τι το προκαλεί στους ενήλικες λοιπόν και πως μπορείς να το απομακρύνεις;

Παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα της ακμής ως ενήλικας

1: Ορμονικές αλλαγές: Όταν το σώμα σου βιώνει μια ένταση στις ορμόνες μπορεί να προκαλέσει αύξηση της παραγωγής λιπαρότητας, η οποία φράζει τους πόρους του δέρματός σου κάτι που οδηγεί στο να σχηματιστούν σπυράκια.

2: Το άγχος: Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας! Η αύξηση του στρες μπορεί να προκαλέσει περισσότερη απελευθέρωση κορτιζόλης στο σώμα. Είναι μια στεροειδής ορμόνη που λέει το σώμα σου να παράγει περισσότερο σμήγμα, που με τη σειρά του φράζει τους πόρους σου.

3: Η διατροφή: Τρόφιμα που προκαλούν εντάσεις σακχάρου στο αίμα – γενικά υδατάνθρακες και ζάχαρη, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα επιδόρπια – μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή του δέρματος, προκαλώντας ένα ξέσπασμα. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης μια αντίδραση στα γαλακτοκομικά, λόγω των ορμονών που βρίσκονται σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα. Όταν πρόκειται για τα γαλακτοκομικά, αγοράζοντας βιολογικά, εφόσον είναι δυνατόν, μπορεί συχνά να βοηθήσει.

Μην ξεχνάς μερικά βασικά στοιχεία, όταν αντιμετωπίζεις την ακμή είτε είσαι έφηβη, είτε ενήλικας

1. Απέφυγε το σκληρό τρίψιμο ή το πολύ συχνό πλύσιμο, δεν πρόκειται να κάνει την ακμή να εξαφανιστεί, αλλά αντίθετα να προκαλέσει μεγαλύτερο ερεθισμό.

2. Κράτησε τα χέρια και τα μαλλιά σου καθαρά – το καλύτερο είναι να μην αγγίζεις το δέρμα σου καθόλου, το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο, αλλά βεβαιώσου ότι τα χέρια σου απολυμαίνονται συχνά και ότι τα μαλλιά σου πλένονται τακτικά.

3. Το μαύρισμα μπορεί να καλύψει προσωρινά την ακμή, αλλά η υπερβολική έκθεση στον ήλιο θα προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό, κάνοντας τα ξεσπάσματα πιο σοβαρά.

4. Μην τα σπας και μην τα πιέζεις καθώς αυτό ωθεί μόνο περισσότερα βακτήρια στην επιφάνεια.

 

Πηγή : Queen.gr