Οι 3 Ορμονικές ηλικίες της επιδερμίδας

ΟΙ 3 ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Οι ορμονικές αλλαγές έχουν μεγάλη επίδραση στην επιδερμίδα σας, που σημαίνει ότι κάθε στάδιο της ζωής της γυναίκας είναι ορατό. Πως όμως;

ΟΙ 3 ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ Οι ορμονικές αλλαγές έχουν μεγάλη επίδραση στην επιδερμίδα σας, που σημαίνει ότι κάθε στάδιο της ζωής της γυναίκας είναι ορατό. Πως όμως;

1. Εφηβεία
Η πρώτη μεγάλη ορμονική αλλαγή συμβαίνει κατά την εφηβεία. Τότε το σώμα ξεκινά να παράγει οιστρογόνα και ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη, σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό επηρεάζει δραματικά το σώμα και την επιδερμίδα μας.

Τα οιστρογόνα κάνουν θαύματα για την επιδερμίδα δημιουργώντας μια λεία επιφάνεια. Βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης που είναι οι πρωτεΐνες που δίνουν στην επιδερμίδα την ανθεκτικότητα και την ελαστικότητά της. Τέλος, βοηθούν την επιδερμίδα να θεραπεύεται και να παραμένει ενυδατωμένη. Σε αυτό το σημείο ίσως να αναρωτιέστε: «Εάν τα οιστρογόνα είναι τόσο υπέροχα, γιατί οι έφηβοι υποφέρουν από ακμή;». Δυστυχώς τα οιστρογόνα δεν είναι η μόνη ορμόνη που αυξάνεται.

Ενώ τα οιστρογόνα έχουν σχεδόν θαυματουργή επίδραση στην επιδερμίδα, οι επιπλοκές της τεστοστερόνης είναι το αντίθετο. Τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης οδηγούν όχι μόνο στους μεγεθυμένους πόρους, αλλά και στη λιπαρή επιδερμίδα μέσω της παραγωγής σμήγματος. Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου που ξεκινά στην εφηβεία, τα ορμονικά επίπεδα είναι ακανόνιστα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα οιστρογόνων κάποιες μέρες ενώ κάποιες άλλες ημέρες κυριαρχεί η τεστοστερόνη. Ως αποτέλεσμα της διακύμανσης αυτής, τα θυλάκια φουσκώνουν και εγκλωβίζουν επιπλέον σμήγμα με συνέπεια τα σπυράκια.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι έφηβοι για να αντιμετωπίσουν τις προσκλήσεις της εφηβικής επιδερμίδας; Υπάρχουν κυρίως τρεις ενέργειες ενάντια στα σπυράκια: ο σωστός καθαρισμός για την απομάκρυνση της επιπλέον λιπαρότητας και των ρύπων, η απολέπιση για την εξάλειψη των κλειστών πόρων και η χρήση μιας ήπιας ενυδατικής για την αποφυγή ερεθισμού της επιδερμίδας. Μπορεί η ενυδάτωση της λιπαρής επιδερμίδας να φαίνεται οξύμωρο όμως η λιπαρότητα δεν είναι το ίδιο με την ενυδάτωση. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Σας προτείνουμε τη σειρά Pure Skin για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

2. Εγκυμοσύνη
Η επόμενη μεγάλη ορμονική αλλαγή συμβαίνει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το πώς όμως επηρεάζεται η επιδερμίδα διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Η κορύφωση των οιστρογόνων κάνει κάποιες γυναίκες να έχουν τη «λάμψη της εγκυμοσύνης» με βελτιωμένη ποιότητα επιδερμίδας και μαλλιών. Αυτές είναι οι τυχερές.

Άλλες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, με τις δυσχρωμίες να είναι ένα από τα πιο συχνά. Οι σκούρες κηλίδες ή η δυσχρωμίες σε μεγαλύτερη επιφάνεια της επιδερμίδας οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές που οδηγούν στη αύξηση της παραγωγής της μελανίνης. Η μελανίνη είναι η φυσική μας άμυνα στην έκθεση στον ήλιο και δίνει την απόχρωση της επιδερμίδας. Συνεπώς, όσο περισσότερη μελανίνη υπάρχει στην επιδερμίδα, τόσο πιο σκούρα γίνεται. Το μέλασμα είναι ένα παράδειγμα αυτού του φαινομένου. Είναι ορατό ως ανομοιόμορφα σκούρα σημάδια στα σημεία του προσώπου που είναι πιο εκτεθειμένα στον ήλιο όπως το μέτωπο, η μύτη και τα μάγουλα. Ονομάζεται η «μάσκα της επιδερμίδας» και είναι αρκετά συχνό.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γυναίκες; Το πιο σημαντικό είναι η σταθερή χρήση προστασίας UV και η ανανέωσή της κάθε δυο ώρες. Ξεκινήστε εφαρμόζοντας αντηλιακό κάτω από την κρέμα ημέρας σας και επιλέξτε προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης επιδερμίδας με SPF. Για τις ενοχλητικές δυσχρωμίες σας προτείνουμε τη σειρά Novage Bright Sublime. Μειώνει και προλαμβάνει τις σκούρες κηλίδες.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

3. Εμμηνόπαυση
Η τρίτη, τελική και μεγάλη ορμονική αλλαγή είναι η εμμηνόπαυση. Τότε είναι που η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης μειώνεται δραματικά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η εμμηνόπαυση είναι σαν αντίστροφη εφηβεία και μερικά συμπτώματα είναι τα ίδια.

Και πάλι, κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν σπυράκια. Αυτό οφείλεται και εδώ στις ορμονικές διακυμάνσεις. Καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται, δεν υπάρχει κάτι να αντισταθμίσει την τεστοστερόνη στο σώμα. Έτσι, η τεστοστερόνη κυριαρχεί γεγονός που οδηγεί σε φραγμένους πόρους και παγιδευμένο σμήγμα λόγω της ξηρότητας της επιδερμίδας. Τα καλά νέα είναι ότι οι ώριμες γυναίκες τείνουν να έχουν πολύ λιγότερα σπυράκια από τους έφηβους. Τα κακά νέα είναι ότι η ακμή μπορεί να είναι βαθύτερη και πιο ερεθισμένη, καθώς οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των οιστρογόνων μειώνονται. Μια επιπλέον πάθηση της ώριμης επιδερμίδας είναι το μέλασμα. Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο έχει συσσωρευτική επίδραση στο συνολικό τόνο της επιδερμίδας και οι μικρές κηλίδες από τον ήλιο μπορούν να μετατραπούν σε μόνιμα σημάδια γήρανσης.

Δυστυχώς, δεν τελειώνει εδώ. Καθώς τα οιστρογόνα είναι σημαντικό μέρος των ωφέλιμων λειτουργιών της επιδερμίδας, η απώλειά τους μπορεί να έχει ορατές αλλαγές. Αρχικά, η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητα, την πυκνότητα και τη σφριγηλότητά της λόγω της μειωμένης παραγωγής κολλαγόνου. Δεύτερον, η επιδερμίδα χάνει τη λάμψη της καθώς οι επιδερμικές λειτουργίες επιβραδύνονται. Τρίτον, η επιδερμίδα γίνεται ξηρή καθώς χάνει την ικανότητά της να διατηρεί την υγρασία της. Όλα αυτά είναι συνέπειες των μειωμένων οιστρογόνων όμως και φυσιολογικά σημάδια γήρανσης που συμβαίνουν ανεξάρτητα από τις ορμονικές αλλαγές. Στην πραγματικότητα λοιπόν, η επιδερμίδα επηρεάζεται και από τις ορμόνες και από την ηλικία.

Πως μπορούν όμως οι γυναίκες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ώριμης επιδερμίδας; Μπορεί να ακούγεται προφανές, όμως η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η χρήση προϊόντων περιποίησης επιδερμίδας ειδικά σχεδιασμένων για την ώριμη επιδερμίδα. Πρώτα από όλα, η ώριμη επιδερμίδα έχει ανάγκη αντιμετώπισης της μείωσης του κολλαγόνου για διαχειριστεί την απώλεια πυκνότητας και σφριγηλότητας, τις βαθιές ρυτίδες και την ξηρότητα. Δεύτερον, χρειάζεται βοήθεια για την αντιμετώπιση των σημαδιών γήρανσης λόγω της αυξημένης μελανίνης. Σας προτείνουμε τη νέα NovAge Time Restore με Τεχνολογία GenisteinSOY και Εκχύλισμα Φυτικών Βλαστοκυττάρων από το φυτό Ribwort που στοχεύει στις ανάγκες αυτές. Διαβάστε περισσότερα για τη σειρά εδώ. Να θυμάστε ότι μια ολοκληρωμένη Ρουτίνα Περιποίησης είναι ο σύμμαχός σας.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΚΕΙΜΕΝΟ: JEANETTE OLSSON ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GETTY IMAGES