Συμπληρώματα - χρειάζονται;

Είσαι τέλειος; Ακολουθείς πάντα κατά γράμμα τις διατροφικές συστάσεις; Λοιπόν, αν είσαι άνθρωπος, νομίζω ότι μπορεί να μην είσαι. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν πώς να τρώνε υγιεινά, αλλά η ζωή μπορεί να μπαίνει στο ενδιάμεσο μερικές φορές και καταλήγουν να τρώνε λιγότερο θρεπτικό φαγητό από ό,τι θα ήθελαν. Ή μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε όλα τα θρεπτικά τρόφιμα που θα ήθελαν να καταναλώνουν όλο το χρόνο. Ας δούμε πώς μπορούν να μας υποστηρίξουν τα συμπληρώματα!

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που είναι εύκολο να εφαρμοστούν στην καθημερινότητά τους. Στην Oriflame, πιστεύουμε στην προληπτική υγεία με μια ολιστική προσέγγιση. Αυτή που εστιάζει σε κάθε πτυχή της υγιεινής ζωής – διατροφή, άσκηση, ύπνος και συναισθηματική ευεξία. Πιστεύουμε επίσης ότι για να έχεις συνέπεια στη ζωή σου χρειάζεσαι ρουτίνες. Ρουτίνες που μπορείτε να κρατήσετε. Με τις ρουτίνες ευεξίας της Oriflame, μπορείτε εύκολα να επιμείνετε στο σωστό είδος του υγιεινού τρόπου ζωής που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Οφέλη από την τακτική κατανάλωση συμπληρωμάτων

Η τακτική κατανάλωση συμπληρωμάτων είναι η τέλεια λύση για να γεφυρωθεί το χάσμα τυχόν ελλείψεων θρεπτικών συστατικών, με βάση τις ατομικές μας ανάγκες, και να διασφαλίσουμε ότι παίρνουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει το σώμα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φαρμακευτικά προϊόντα και ως τέτοια δεν μπορούν να ασκήσουν φαρμακολογική, ανοσολογική ή μεταβολική δράση. Επομένως, η χρήση τους δεν προορίζεται για τη θεραπεία ασθενειών ή την τροποποίηση φυσιολογικών λειτουργιών.

Τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς όπως π.χ.
• να βοηθήσουν στην υποστήριξη της γενικής υγείας και ενέργειας
• να παρέχουν υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώνουν τους κινδύνους παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία
• να βελτιώσουν την απόδοσης στον αθλητισμό και τις νοητικές δραστηριότητες
• να βοηθήσουν στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών σε περιόδους μειωμένης πρόσληψης τροφής
• να βοηθήσουν στην κανονικότητα

Τα συμπληρώματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις τροφές

Τα συμπληρώματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ποικίλης δίαιτας, αλλά ως συμπλήρωμα για τη διασφάλιση υγιών επιπέδων θρεπτικών συστατικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αν κοιτάξετε τις συγκεντρωμένες διατροφικές συστάσεις από τις Συστάσεις για τη Σκανδιναβική Διατροφή (Σκανδιναβικό Συμβούλιο Υπουργών, 2014) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ, 2020), μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιέχει:

Υγιεινή πρωτεΐνη:

• κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια, ξηροί καρποί & σπόροι
• <500 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα
• αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικο, ζαμπόν)

Υγιεινοί υδατάνθρακες:

• δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες, καστανό ρύζι, ψωμί από σιτηρά
• 25-35 g διαιτητικών ινών την ημέρα
• <10% της ενέργειας από ζάχαρη, για πρόσθετα οφέλη για την υγεία <5% (<6 κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα

Υγιεινά λιπαρά:

• λάδια, ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο κ.λπ
• ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα (εκ των οποίων 2 φορές λιπαρό ψάρι)

Οπωροκηπευτικά:

• > 500 g (5 μερίδες) φρούτων, μούρων & λαχανικών την ημέρα
• κατά προτίμηση από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου (υποδεικνύει διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών)

Περιορίστε το αλάτι:

• <5 g αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα

Αυτό δεν είναι ανέφικτο, αλλά θέλει λίγο προγραμματισμό. Και παρόλο που σχεδιάζετε την πρόσληψη τροφής, η ζωή μπορεί να μπαίνει ενδιάμεσα μερικές φορές και καταλήγετε να τρώτε λιγότερο θρεπτικό φαγητό από ό,τι θα θέλατε. Για να γεφυρώσετε τα διατροφικά κενά, θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα να υποστηρίξετε την πρόσληψη τροφής με συμπληρώματα για να εξασφαλίσετε υγιή επίπεδα βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και ωμέγα 3, για παράδειγμα για να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Ποιος χρειάζεται συμπληρώματα;

Εάν είστε υγιές άτομο που τρώει μια ποικιλία τροφών, όπως φρούτα, μούρα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, αυγά, άπαχα κρέατα και ψάρια, πιθανότατα δεν χρειάζεστε συμπληρώματα. Αλλά τα συμπληρώματα ή τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι κατάλληλα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ας δούμε πότε θα ήταν σκόπιμο να καταναλώνονται συμπληρώματα διατροφής!

Διαφορετικά στάδια ζωής
Τα παιδιά και οι έφηβοι που μεγαλώνουν χρειάζονται ασβέστιο για γερά οστά. Είναι αρκετά συνηθισμένο να έχουν κακή διατροφή, καθώς μπορεί να είναι επιλεκτικοί, επομένως ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών και ανόργανων συστατικών θα μπορούσε να είναι ευεργετικό.
Όταν γερνάτε, οι διατροφικές σας απαιτήσεις αλλάζουν ελαφρώς. Δεδομένου ότι η οστική σας πυκνότητα μειώνεται με την ηλικία, χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D για να υποστηρίξετε την υγεία των οστών σας και επομένως ένα συμπλήρωμα που περιλαμβάνει αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι απαραίτητο. (Σκανδιναβικό Συμβούλιο Υπουργών, 2014)

Γεωγραφικές διαφορές

Σε ορισμένα μέρη του κόσμου μπορεί να έχετε αυξημένη ανάγκη για ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν χώρες όπου είναι δύσκολο να βρείτε αρκετά φρούτα και λαχανικά για να εξασφαλίσετε τις απαιτήσεις σας σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Σε αυτή την περίπτωση ένα πολυβιταμινούχο αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα θα μπορούσε να είναι χρήσιμο.

Μια άλλη γεωγραφική πτυχή θα μπορούσε να είναι εάν ζείτε στο βόρειο τμήμα του πλανήτη, όπως στη Σουηδία, οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές κατά τη χειμερινή περίοδο για να διεγείρουν την παραγωγή βιταμίνης D του ίδιου του σώματός μας. Γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με βιταμίνη D κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους (Σκανδιναβικό Συμβούλιο Υπουργών, 2014).

Η ρύπανση είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα σε ορισμένα μέρη του κόσμου στις μέρες μας.

Οι ρύποι, καθώς και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη στα κύτταρά μας και δεδομένου ότι τα αντιοξειδωτικά έχουν την ικανότητα να προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από οξειδωτική βλάβη, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με επιπλέον αντιοξειδωτικά (Pham-Huy et al., 2008).

Διαφορετικές δΙαιτες

Στις μέρες μας κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη δίαιτας. Ανεξάρτητα από το είδος της δίαιτας που ακολουθείτε, εάν αποκλείσετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως για παράδειγμα τους υδατάνθρακες, θα πρέπει να συμπληρώσετε π.χ. διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Εάν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους με μειωμένη πρόσληψη τροφής, πιθανότατα χρειάζεστε επίσης ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών και μετάλλων.

Η εξαίρεση ορισμένων ειδών τροφής μπορεί επίσης να οφείλεται σε αλλεργία όπως η αλλεργία στα ψάρια. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν καλή ιδέα να συμπληρώσετε με υγιή απαραίτητα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Κακη προσληψη θρεπτικων συστατικων

Εάν αισθάνεστε ότι δεν έχετε πάντα μια καλά ισορροπημένη διατροφή λόγω έλλειψης π.χ. χρόνο, γνώση ή απλά να έχετε όρεξη για πιο ανθυγιεινό φαγητό κάθε τόσο, ένα συμπλήρωμα βιταμινών, μετάλλων ή αντιοξειδωτικών θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γεφυρώσετε το χάσμα τυχόν ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών και να υποστηρίξετε την ευημερία σας.

Υπαρχουν κινδυνοι;

Ανάλογα με το πού στον κόσμο ζείτε, τα συμπληρώματα μπορεί να ρυθμίζονται αυστηρά ή να μην ρυθμίζονται επαρκώς.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τα συμπληρώματα διατροφής ρυθμίζονται ως τρόφιμα. Η εναρμονισμένη νομοθεσία ρυθμίζει τις βιταμίνες και τα μέταλλα και τις ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πηγές τους, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής. Για συστατικά άλλα εκτός από βιταμίνες και μέταλλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει εναρμονισμένους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών από πιθανούς κινδύνους για την υγεία και διατηρεί κατάλογο ουσιών που είναι γνωστό ή υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και η χρήση των οποίων επομένως ελέγχεται.

Επειδή τα συμπληρώματα διατροφής θεωρούνται τρόφιμα, είναι ευθύνη του κατασκευαστή, του εισαγωγέα, του προμηθευτή ή του διανομέα να διασφαλίσει ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι ασφαλές στη χρήση. (EFSA, 2020) Για να διασφαλίσετε ότι καταναλώνετε μια ασφαλή ποσότητα ενός συμπληρώματος, είναι ζωτικής σημασίας να διαβάσετε και να ακολουθήσετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, που αναγράφεται στη συσκευασία.

Η λήψη μεγαλύτερης από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ενός συμπληρώματος θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς ο κίνδυνος παρενεργειών είναι επικείμενος.

Εάν έχετε οποιοδήποτε είδος πάθησης υγείας ή αν απλώς αναρωτιέστε αν χρειάζεστε συμπλήρωμα ή όχι, μιλήστε με το γιατρό ή τον διαιτολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε τα συμπληρώματα.

Φροντίστε να ρωτήσετε για τη δοσολογία, τις παρενέργειες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με οποιαδήποτε φάρμακα παίρνετε. Ο γιατρός σας έχει το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό, επομένως μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά.

Συμπληρωματα Wellness της Oriflame

Τα προϊόντα Wellness by Oriflame βασίζονται στα αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας της ΕΕ. Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν πιστεύουμε στη μέγα δοσολογία, επομένως έχουμε έως και 100% του NRV (Τιμή Αναφοράς Θρεπτικών Συστατικών). Έτσι έχουμε ένα ασφαλές προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μακροπρόθεσμα, καθημερινά, παράλληλα με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων Wellness by Oriflame προσφέρει κάτι για τους περισσότερους. προσφέρουμε καθημερινά συμπληρώματα και προϊόντα διατροφής για να υποστηρίξουμε το υγιές δέρμα και τη γενική υγεία.
Ένα από τα best seller μας είναι το WellnessPackτο οποίο παρέχει ένα πολύτιμο φάσμα θρεπτικών συστατικών –τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες– που βοηθά να γεφυρωθεί το χάσμα τυχόν ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή.

Το WellnessPack περιεχει πρακτικα φακελακια ημερησιας δοσολογιας που περιεχουν:

• Πολυβιταμίνη & Μέταλλα– δίνει καθημερινά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Παρέχει 12 απαραίτητες βιταμίνες και 10 βασικά μέταλλα που συμβάλλουν στη γεφύρωση του χάσματος τυχόν ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή και συμβάλλει στην υποστήριξη της υγείας του δέρματος.
• Εκχύλισμα ασταξανθίνης & μύρτιλλου – παρέχει έναν συνδυασμό αντιοξειδωτικών που περιλαμβάνει το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό της φύσης την ασταξανθίνη από μικροφύκια (Haematococcus pluvialis L.) και εκχύλισμα από μύρτιλλα (Vaccinium myrtillus L.). Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη C και Ε που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
• Ωμέγα 3 – εξασφαλίζει μια άνετη ημερήσια πρόσληψη των απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το EPA και το DHA είναι ζωτικά μέρη όλων των κυτταρικών μεμβρανών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, και έχουν σημαντικούς ρόλους σε πολλά όργανα και ιστούς, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς*, της όρασης** και του εγκεφάλου**.
Το κάθε ένα από τα παραπάνω είναι επίσης διαθέσιμα και ως μεμονωμένα προϊόντα.

**Το ευεργετικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με ημερήσια πρόσληψη 250 mg EPA και DHA.
**Το ευεργετικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με ημερήσια πρόσληψη 250 mg DHA.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η εφαρμογή υγιεινών ρουτινών με συμπληρώματα για την υποστήριξη και τον εμπλουτισμό της διατροφής σας μπορεί να είναι το σημείο εκκίνησης για να αποκτήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Με τις ρουτίνες ευεξίας της Oriflame, μπορείτε εύκολα να υιοθετήσετε το σωστό είδος υγιεινού τρόπου ζωής που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Πηγή : Oriflame