ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΙ ΗΛΙΟΣ

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την Βιταμίνη D; Είναι ο ήλιος; Ενώ αληθεύει ότι η έκθεση στο φως του ηλίου βοηθά το σώμα μας να παράγει Βιταμίνη D, η βιταμίνη δεν προέρχεται από τον ήλιο.

Συντίθεται από την 7-dehydrocholesterol, μια προβιταμίνη στο δέρμα μας, κατά την έκθεση στον ήλιο. Εάν ζείτε σε βόρειο κλίμα, έχετε σκούρο δέρμα ή φοράτε αντιηλιακό, μπορεί να μην είστε σε θέση να παράγετε επαρκή βιταμίνη D μόνο από την έκθεση στον ήλιο, οπότε είναι σημαντικό να το λάβετε μέσω της διατροφής σας. Η βιταμίνη D μπορεί να βρεθεί σε κρόκους αυγών, συκώτι, σε ψάρια όπως ο σολομός, γαλακτοκομικά προϊόντα και σε φαγητά όπως τα φυτικά γάλατα, χυμός πορτοκάλι και δημητριακά. Οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν επαρκή έκθεση στον ήλιο ή εκείνοι οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο κακής απορρόφησης (όπως οι ηλικιωμένοι) θα πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης D.

Γιατί η βιταμίνη D είναι τόσο σημαντική; Παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα μας όπως, συμπεριλαμβανομένης της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος, του μεταβολισμού μας και την υποστήριξη του σχηματισμού των οστών και των δοντιών μας (1).

Η βιταμίνη D βοηθά επίσης στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας και την διατήρηση της συνολικής υγείας των οστών, καθώς δεν ενισχύει μόνο τον τρόπο με τον οποίο τα σώματά μας απορροφούν το ασβέστιο, αλλά λειτουργεί και για την ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. (2). Στην πραγματικότητα, το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει καθόλου ασβέστιο χωρίς την παρουσία της βιταμίνης D!

Το να λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D βοηθά το σώμα στην απορρόφηση ασβεστίου, αλλά ακόμη βοηθά τα νεφρά να διασπάσουν και να απορροφήσουν ξανά το ασβέστιο που διαφορετικά θα χανόταν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οστικής απώλειας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης (3). 

Το ασβέστιο λοιπόν μπορεί να φτάσει στο πλήρες δυναμικό οικοδόμησης των οστών μόνο εάν το σώμα σας έχει επαρκή βιταμίνη D. πρόκειται για μια όμορφη συνεργασία: το ασβέστιο βοηθά στην οικοδόμηση και διατήρηση των οστών μας, ενώ η βιταμίνη D βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει αποτελεσματικά το ασβέστιο.

Άρα, πώς μπορείς να υποστηρίξεις καλύτερα την υγεία των οστών σου; Συνδυάζοντας το ασβέστιο με μια πηγή βιταμίνης D.

Αυτός είναι ο λόγος που η φυσική βιταμίνη D και το ασβέστιο συνδιάζονται στο Marine Calcium and Vitamin D από τη σειρά Wellness by Oriflame. Το θαλάσσιο ασβέστιο έχει αποδειχτεί ότι απορροφάται και χρησιμοποιείται ευκολότερα από το σώμα σε σύγκριση με άλλα συμπληρώματα ασβεστίου, και μαζί με την βιταμίνη D η οποία επιτρέπει την βέλτιστη απορρόφηση ασβεστίου καθιστά το Marine Calcium & Vitamin D το απόλυτο συμπλήρωμα διατροφής ασβεστίου.

Παραπομπές:

1) Meehan and Penckofer, The Role of Vitamin D in the Ageing Adult. J Aging Gerontol. 2014 Dec; 2(2): 60–71.

2) Christakos et al, Vitamin D and Intestinal Calcium Absorption. Mol Cell Endocrinol. 2011 Dec 5; 347(1-2): 25-29.