Πως επηρεάζει το στρες την επιδερμίδας σας 

Μπορεί να είστε από τους ανθρώπους εκείνους που δεν εμφανίζουν ποτέ σπυράκια ή να αντιμετωπίζετε την ακμή από την εφηβεία. Όποιος και αν είναι ο τύπος της επιδερμίδας σας, όταν αντιμετωπίζουμε στρες, αυτό φαίνεται στην επιδερμίδα μας.

Αισθάνεστε ότι τώρα τελευταία η επιδερμίδα σας δε δείχνει στα καλύτερά της; Ίσως έχετε δοκιμάσει τα πάντα, από το να πίνετε περισσότερο νερό μέχρι να τρώτε πιο υγιεινά – όμως τίποτα δε βοηθάει! Είναι πιθανό ότι τα προβλήματα της επιδερμίδας σας προέρχονται από το στρες. Σε κάποιους, το στρες προκαλεί μία γκριζωπή εμφάνιση και ξηρότητα ενώ άλλοι εμφανίζουν σπυράκια ή ερεθισμούς όμως έκζεμα, ψωρίαση ή ροδόχρους ακμή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το στρες μπορεί να είναι η αιτία για αυτές τις νέες ρυτίδες που βρήκατε το πρωί!


Γιατί το στρες προκαλεί προβλήματα στην επιδερμίδα;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που η επιδερμίδα σας μπορεί να αντιδρά στο στρες, όμως ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη. Όταν είστε στρεσαρισμένοι, το σώμα σας νομίζει ότι δέχεται επίθεση και αντιδρά παράγοντας κορτιζόλη και φλεγμονώδεις αγγελιοφόρους. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε βραχυπρόθεσμα αλλά το παρατεταμένο στρες αυξάνει τον αριθμό των σμηγματογόνων αδένων στην επιδερμίδα που σημαίνει ότι η επιδερμίδα σας παράγει περισσότερη λιπαρότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους και σπυράκια ακριβώς πριν από το γεγονός που σας αγχώνει όπως μία σημαντική παρουσίαση!

Το παρατεταμένο στρες δεν οδηγεί μόνο σε αυξημένη λιπαρότητα αλλά κάνει τη φυσική διαδικασία επανόρθωσης της επιδερμίδας ακόμα πιο δύσκολη καθώς μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και προκαλεί ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Επιπλέον, είναι αποδεδειγμένο ότι το να αγχώνεστε για μία εξέταση ή μια συνέντευξη αποδυναμώνει τη φυσική προστασία της επιδερμίδας και την κάνει πιο ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι η ρύπανση ή τα χημικά.


Τι μπορείτε να κάνετε
Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε και να αντιστρέψετε την επίδραση του στρες στην επιδερμίδα σας. Πρώτα, προσπαθήστε να βρείτε την αιτία του στρες. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχετε πολλή δουλειά ή δεν έχετε λύσει μια παρεξήγηση με κάποιον φίλο και αυτό να έχει αντίδραση στο σώμα σας. Μπορεί βέβαια και να μην έχετε εντοπίσει τις σας αγχώνει!

Μερικές φορές το στρες είναι αναπόφευκτο όμως μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να το διαχειριστείτε. Για παράδειγμα, ξεκινήστε γιόγκα ή διαλογισμό για να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τις αναπνοές σας και να δώσετε περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρά σας. Ο διαλογισμός είναι αποδεδειγμένα μία μέθοδος αντιμετώπισης του μέτριου στρες.

Άλλος ένας τρόπος να μειώσετε το στρες είναι να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Μπορεί να μπορείτε να διαθέσετε μόλις δεκαπέντε λεπτά όμως μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο! Κάντε ένα spa – ανάψτε μερικά κεριά, εφαρμόστε μία χαλαρωτική μάσκα και κάντε ένα ζεστό μπάνιο για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και την επιδερμίδα σας να δείξετε και να αισθανθείτε όμορφα και πάλι!

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 ΚΕΙΜΕΝΟ: ORIFLAME ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ORIFLAME, ADOBE STOCK