10 λεπτά διαλογισμού

10 λεπτά διαλογισμού 

Ας το παραδεχτούμε – η καθημερινότητα μπορεί να είναι αγχωτική. Το αντίδοτο; 10 λεπτά από τον χρόνο σας για διαλογισμό. Σας δίνουμε έναν οδηγό 12 βημάτων!
Ο διαλογισμός μπορεί να ακούγεται τρομαχτικός (ίσως και λίγο βαρετός) όμως εάν γίνει σωστά είναι ο καλύτερος τρόπος να αισθανθείτε άνετα και σε επαφή με τον εαυτό σας. Το καλύτερο; Χρειάζεστε μόλις 10 λεπτά.

Για τους αρχάριους, προτείνουμε διαλογισμό με καθοδήγηση. Αυτή η απλή άσκηση, εάν εκτελείται καθημερινά, μειώνει αποδεδειγμένα το στρες και τα επίπεδα κατάθλιψης και κούρασης.

Αρχικά, είναι σημαντικό να επιλέξετε το μέρος. Διαλέξτε ένα σημείο που μπορείτε να καθίσετε άνετα – αυτό θα μπορούσε να είναι μια καρέκλα, ο καναπές ακόμα και το πάτωμα. Αν και σας συστήνουμε να κάνετε τον διαλογισμό στην ησυχία του σπιτιού σας, μπορείτε τον κάνετε παντού. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγο χώρο σε ένα σημείο που δε θα σας ενοχλήσουν ή δε θα αποσπαστείτε.

1. Καθίστε άνετα και ίσια.
2. Τοποθετήστε τα χέρια σας στα πόδια σας ή στα γόνατά σας.
3. Ξεκινήστε κλείνοντας τα μάτια σας και συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Διώξτε κάθε σκέψη. Εάν αισθάνεστε ότι τυχαίες σκέψεις βομβαρδίζουν το μυαλό σας, να ξέρετε ότι είναι φυσιολογικό. Αποδεχτείτε το και επιστρέψτε την προσοχή σας στην αναπνοή σας.
4. Εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά μόνο από τη μύτη για 4-5 φορές (παρατηρήστε πως αισθάνεστε όταν οι πνεύμονές σας γεμίζουν με αέρα.)
5. Στην επόμενη αναπνοή σας, εισπνεύστε και ξεκινήστε να σφίγγετε όλους τους μυς των πελμάτων σας καθώς εκπνέετε.
7. Χαλαρώστε όλους τους μυς των πελμάτων σας. (Επαναλάβετε αυτό το βήμα για δεύτερη φορά.)
8. Εισπνεύστε ξανά και ξεκινήστε να σφίγγετε τους μυς των γαμπών σας.
9. Καθώς εκπνέετε, χαλαρώστε όλους τους μυς στις γάμπες σας. (Επαναλάβετε άλλη μια φορά.)
10. Στη επόμενη αναπνοή, εισπνεύστε και σφίξτε τους μυς των μηρών σας.
11. Καθώς εκπνέετε, χαλαρώστε όλους τους μυς στους μηρούς σας. (Επαναλάβετε άλλη μια φορά.)
12. Ανοίξτε αργά τα μάτια σας και καλωσορίστε ένα χαλαρό μυαλό και μία ανοιχτή καρδιά.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017 ΚΕΙΜΕΝΟ: ERIN HUEBSCHER ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GETTY IMAGES