8 τρόποι να φροντίσετε το σώμα και την ψυχή σας στο lockdown

Όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι τοπικές υγειονομικές αρχές κάνουν το καλύτερο δυνατό για να περιορίσουν τη μετάδοση δίνοντας καθημερινά οδηγίες και ενημερώσεις για το πως να λειτουργούμε.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι μια μεγάλη πρόκληση που δημιουργεί άγχους, και ιδιαίτερα η απομόνωση, που μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική και σωματική μας ευεξία. Ο περιορισμός του άγχους και η εύρεση διαφορετικών στρατηγικών υποστήριξης είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της καθημερινής μας ευεξίας. Είναι πολύ σημαντικό, στις περιόδους μεγάλου στρες, να φροντίζετε ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας – την ψυχή σας και το σώμα σας. Να τρώτε υγιεινά και να μένετε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Αυτές είναι οι 8 συμβουλές μας για ψυχική και σωματική ευεξία κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης

1. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα όσο μπορείτε, όπως τις ώρες των γευμάτων και ύπνου.
2. Προσπαθήστε να βγαίνετε έξω από το σπίτι τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Το φως της ημέρας βοηθά στη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού ώστε να είστε ξεκούραστοι μέσα στην ημέρα και να θέλετε να κοιμηθείτε το βράδυ.
3. Μείνετε σε επαφή με φίλους, συγγενείς και συναδέλφους εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία. Ζούμε στην εποχή του digital που βοηθά πολύ σε περιόδους με περιορισμένες κοινωνικές επαφές.
4. Πάρτε την ευκαιρία να εξελίξετε τη μαγειρική σας εάν είστε στο σπίτι. Δοκιμάστε νέες θρεπτικές συνταγές με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ίνες και υγιεινά λιπαρά.
5. Προγραμματίστε διαδικτυακές συναντήσεις με τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή και με συναδέλφους. Το να μαζεύεστε, να συζητάτε και να μοιράζεστε θετικές ιστορίες θα σας χαλαρώσει και θα σας ευχαριστήσει.
6. Προγραμματίστε διαλλείματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μην κάθεστε για πολλή ώρα. Είναι πολύ εύκολο να καταλήξετε ακίνητοι για μεγάλη διάρκεια. Στην εργασία σας πολύ συχνά δεν παρατηρείτε τα μικρά διαλείμματα που προκύπτουν – και που είναι πολύ σημαντικά για το σώμα σας για να παραμείνει υγιές. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές εύκολες διατάσεις.

7. Εάν έχετε συνηθίσει να γυμνάζεστε, μάθετε νέες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι και που θα σας ανανεώσουν και θα σας βοηθήσουν να μη βαριέστε. Δοκιμάστε 10’ από μία νέα άσκηση. Προσπαθήστε να βγαίνετε έξω, να περπατάτε ή να τρέχετε.
8. Είναι εύκολο να καταλήξετε να δουλεύετε στον καναπέ. Δεν πειράζει εάν αυτό συμβαίνει σποραδικά όμως δεν είναι το ιδανικό για μεγάλες περιόδους. Το να έχετε έναν εργονομικό χώρο εργασίας που ταιριάζει στις ανάγκες σας πιέζει λιγότερο το σώμα σας και σας διευκολύνει στη δουλειά σας. Επιλέξτε ένα γραφείο που είναι σε ισορροπία με το ύψος της καρέκλας σας ώστε τα χέρια και ο κορμός σας να έχουν επαρκή στήριξη. Δοκιμάστε να εργάζεστε και όρθιοι, για παράδειγμα σε ένα πάγκο.

Μείνετε ασφαλείς
Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Να ενημερώνεστε από έγκυρες πηγές και μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας. Θυμηθείτε – μπορεί να πρέπει να είμαστε σε κοινωνική αποστασιοποίηση όμως μπορούμε να είμαστε κοινωνικοί!

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020 ΚΕΙΜΕΝΟ: ORIFLAME